Το Εργαλείο Επαλήθευσης InVID-WeVerify

Στη σημερινή εποχή που η παραπληροφόρηση αποτελεί καθημερινό στοιχείο, η χρησιμότητα εργαλείων που βοηθούν στην καταπολέμησή της είναι σημαντική. Δημοσιογράφοι αλλά και απλοί πολίτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πληθώρα ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και τον κίνδυνο αναμετάδοσής τους. Η ταχύτητα επαλήθευσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για τον λόγο αυτό εργαλεία που συνδυάζουν πολλές λειτουργίες σε ένα περιβάλλον αποδεικνύονται πολύτιμα.

Η επέκταση φυλλομετρητή ‘InVID-WeVerify Verification’ (για φυλλομετρητές Chrome και Firefox) αναπτύχθηκε αρχικά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου InVID με σκοπό την επαλήθευση περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ βελτιώνεται και εμπλουτίζεται με περισσότερες δυνατότητες στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου WeVerify. Κύριο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι συνδυάζει μεμονωμένα εργαλεία σε ενιαίο περιβάλλον βοηθώντας τους δημοσιογράφους να εξοικονομούν χρόνο και να είναι πιο αποτελεσματικοί στο να ελέγχουν τα γεγονότα και να επαληθεύουν πολυμεσικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά από Chrome store stats (08/04/2020) έχουν καταμετρηθεί 22.892 εγκαταστάσεις. Ο αριθμός τον εγκαταστάσεων για Mozilla Firefox δεν μπορεί να καταμετρηθεί διότι η εγκατάσταση γίνεται χειροκίνητα από τον χρήστη και όχι μέσω κάποιας εφαρμογής του προγράμματος πλοήγησης, αλλά σύμφωνα με τα στατιστικά χρήσης το μεγαλύτερο ποσοστό εγκαταστάσεων (>80%) γίνεται από Chrome. Ο μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων της εφαρμογής δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τους χρήστες και αποδεικνύεται από τον αριθμό ενεργών χρηστών που για διάστημα ενός μήνα φτάνει τους 13.845 χρήστες. Ενδεικτικά για τις 08/04/2020 ο ημερήσιος αριθμός ενεργών χρηστών ήταν 797. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι η χρήση της εφαρμογής γίνεται από πολίτες, δημοσιογράφους και fact-checkers σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Γαλλία βρίσκεται πρώτη στην λίστα με τις ΗΠΑ και την Ινδία να ακολουθούν. Συνολικά χρήστες από 191 χώρες του κόσμου χρησιμοποιούν το εργαλείο για επαλήθευση ειδήσεων με την Ελλάδα να βρίσκεται στην θέση 51. Το εργαλείο αναπτύχθηκε αρχικά στην Αγγλική γλώσσα και έχει ήδη μεταφραστεί σε δυο ακόμη γλώσσες, Γαλλικά και Ισπανικά. Συνεχής προσπάθεια γίνεται για μετάφραση σε περισσότερες γλώσσες όπως και η Ελληνική.

Η εγκατάσταση της επέκτασης είναι δωρεάν για όλους και γίνεται εύκολα ακολουθώντας τις οδηγίες εγκατάστασης ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησης που θα επιλέξει ο χρήστης (Chrome ή Firefox). Τα επιμέρους εργαλεία που την αποτελούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από χρήστες με ή χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις. Αναλυτικές οδηγίες χρήσης προσφέρονται στο περιβάλλον της επέκτασης και στον ‘Οδηγό χρήσης του εργαλείου επαλήθευσης InVID-WeVerify’.

Όταν το εργαλείο είναι εγκατεστημένο, εμφανίζεται ένα μικρό εικονίδιο εκκίνησης στο πάνω μέρος του προγράμματος περιήγησης όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Εικονίδιο εκκίνησης στο πρόγραμμα περιήγησης.

Επιλέγοντας ΄Open’ ανοίγει το περιβάλλον της επέκτασης και ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει εκπαιδευτικό υλικό (tutorials), οδηγίες, παραδείγματα της χρήσης του εργαλείου ή να χρησιμοποιήσει για επαλήθευση τα πολλά εργαλεία που το συνιστούν, όπως ανάλυση των μεταδεδομένων από βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως YouTube, Facebook, Twitter, ανάλυση βίντεο σε καρέ και αντίστροφη αναζήτηση με βάση την εικόνα σε μηχανές αναζήτησης, μεγεθυντικό φακό για φωτογραφίες, σύνθετη αναζήτηση στο Twitter και ένα σύνολο από φίλτρα ανίχνευσης παραποιημένων περιοχών σε εικόνες. Στην ανάπτυξη του εργαλείου συμμετείχε και η ομάδα MeVer του ΙΠΤΗΛ που είναι εταίρος του Ελλ.Πα.Π.

Related Posts