Συνεργαζόμενοι Φορείς

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ)

Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) ιδρύθηκε το 1998 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, με έδρα του τη Θεσσαλονίκη. Από το 2000 αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Συγκαταλέγεται στα κορυφαία Ερευνητικά Ινστιτούτα της Ευρώπης που ασχολούνται με τη διεξαγωγή έρευνας, στους τομείς της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

Το ΙΠΤΗΛ συμμετέχει στο Παρατηρητήριο μέσα από το Εργαστήριο Πολυμέσων, Γνώσης και Κοινωνικών Δικτύων (MKLab), και συγκεκριμένα την Ομάδα Επαλήθευσης Περιεχομένου (MeVer), η οποία έχει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη τεχνολογιών ανάλυσης πολυμεσικού υλικού από κοινωνικά δίκτυα και της εφαρμογής τεχνικών ανάλυσης κοινωνικών δικτύων, επεξεργασίας σήματος και τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

Η ομάδα του ΙΠΤΗΛ είχε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών σε σημαντικά Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα γύρω από το θέμα της Παραπληροφόρησης, όπως το WeVerify (H2020 2018-2021), InVID (H2020 2016-2018), REVEAL (FP7 2013-2016) και SocialSensor (FP7 2011-2014).

Ομάδα: Δρ Συμεών Παπαδόπουλος (υπεύθυνος επικοινωνίας και ομάδας MeVer), Όλγα Παπαδοπούλου, Πολυχρόνης Χαριτίδης, Γιώργος Κορδοπάτης-Ζήλος, Λάζαρος Αποστολίδης, Δρ. Γιάννης Κομπατσιάρης (υπεύθυνος εργαστηρίου MKLab)

Athens Technology Center Α.Ε. (ATC)

Innovation Lab

H Athens Technology Center (ATC) σχεδιάζει, αναπτύσσει και διαθέτει καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας στην αγορά των ΜΜΕ, εξυπηρετώντας πρακτορεία ειδήσεων και ειδησεογραφικούς οργανισμούς για πάνω από 30 χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει έργα πληροφορικής σε φορείς του Δημοσίου αλλά και σε τουλάχιστον 16 διαφορετικούς τομείς του ιδιωτικού τομέα στις αγορές της ΕΕ και της Ανατολικής Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Μ. Ανατολής και τη Β. Αφρικής.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων, η ATC συνδύασε την εκτενή της εμπειρία στον κλάδο και τεχνολογίες αιχμής για την συλλογή και ανάλυση περιεχομένου, με την εξειδικευμένη γνώση της Deutsche Welle, πάνω στις τρέχουσες ανάγκες της συγκεκριμένης αγοράς. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η πλατφόρμα Truly Media, ένα online περιβάλλον συνεργασίας όπου δημοσιογράφοι από κάθε σημείο του πλανήτη έχουν στη διάθεσή τους εξελιγμένα ψηφιακά εργαλεία για την επαλήθευση ειδήσεων, εικόνων και video όπως αυτά μοιράζονται απευθείας από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, η ATC έχει αναπτύξει το TruthNest, ένα εργαλείο εκτίμησης της αξιοπιστίας πηγών στο Twitter το οποίο συνδέεται με το Truly Media αλλά διατίθεται και για μεμονωμένη χρήση. Η παραπάνω τεχνολογική υποδομή διατίθεται από την ATC για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου κατά της Παραπληροφόρησης το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία από το Ευρωπαϊκό έργο SOMA, στο οποίο η ATC είναι ο ανάδοχος φορέας.

Ομάδα: Νίκος Σαρρής (υπεύθυνος επικοινωνίας), Μαρίνα Κλίτση, Δανάη Τσαμπουράκη, Στράτος Τζωάννος

Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης (Ellinika Hoaxes)

Τα Ellinika Hoaxes είναι η πρώτη, και μέχρι στιγμής μοναδική, συντονισμένη προσπάθεια κατάρριψης αναληθών ισχυρισμών και δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, αλλά και κάθε πηγή ενημέρωσης στην Ελλάδα. Τα Ellinika Hoaxes είναι μέλος του International Fact-Checking Network (IFCN). Αυτή η πιστοποίηση αποδεικνύει ότι ελέγχθηκαν και είναι σύμφωνα με τις αρχές του IFCN, για πολιτική ανεξαρτησία, διαφάνεια των πηγών, της χρηματοδότησης, της μεθοδολογίας, και δέσμευση για ανοιχτές και ειλικρινείς διορθώσεις.

Ομάδα: Θάνος Σιτίστας (υπεύθυνος επικοινωνίας)

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

To Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Περιλαμβάνει 10 σχολές, που συγκροτούνται από 40 τμήματα και 1 μονοτμηματική σχολή. Στο ΑΠΘ λειτουργούν 41 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών και 92 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε μεμονωμένα τμήματα, αλλά και διατμηματικά, διαπανεπιστημιακά και διεθνή. Tο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ανήκει στην Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Διαθέτει 21 μέλη ΔΕΠ καθώς και 10 μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ. Επίσης περιλαμβάνει 5 θεσμοθετημένα εργαστήρια. Το τμήμα προσφέρει δύο ελληνόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (με τρεις ειδικεύσεις το καθένα), ένα αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (με τρεις ειδικεύσεις), και συμμετέχει σε ένα διαπανεπιστημιακό διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ συμμετέχει στο Ελλ.Πα.Π. μεσω δύο εργαστηρίων: του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ καθώς και του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας. Τα δύο εργαστήρια διαθέτουν σημαντική εμπειρία συμμετοχής σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (ενδεικτικά αναφέρεται το EUFACTCHECK) αλλά και διδάσκουν μάθημα επιλογής σχετικά με την επαλήθευση διαδικτυακού περιεχομένου τα τελευταία 4 έτη.

Ομάδα: Δρ. Ανδρέας Βέγλης καθηγητής (υπεύθυνος επικοινωνίας), Δρ. Χαράλαμπος Δημούλας, αν. καθηγητής, Δρ. Νίκος Παναγιώτου, αν. καθηγητής, Δρ. Αναστασία Κατσαουνίδου, Δρ. Δημήτρης Γιομελάκης