InVID-WeVerify

Οδηγός χρήσης του εργαλείου επαλήθευσης InVID-WeVerify

Δοκιμάστε το: Δωρεάν Εγκατάσταση

Η επέκταση InVID-WeVerify είναι διαθέσιμη δωρεάν για όλους και το σύνολο των εργαλείων που το αποτελεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ παράλληλα προσφέρονται αναλυτικές οδηγίες χρήσης στο περιβάλλον της. Για να εγκαταστήσετε την επέκταση ακολουθείτε τις οδηγίες ανάλογα με το πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιείτε:

Chrome: Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση ακολουθώντας τον σύνδεσμο. Επιλέγετε ‘add to chrome’ και το πρόσθετο είναι έτοιμο για χρήση.

Mozilla Firefox: Για εγκατάσταση σε Mozilla Firefox, ο χρήστης πρέπει να κατεβάσει το xpi αρχείο από το GitHub (πατάτε το πράσινο κουμπί ‘Clone or Download’ και επιλέγετε ‘Download to ZIP’). Αφού αποσυμπιέσετε το αρχείο, μεταβείτε στο πρόγραμμα περιήγησης και πληκτρολογήστε ‘about: addons’ στη γραμμή URL. Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει με δυο τρόπους: 1) σύρετε το αρχείο xpi στη σελίδα επεκτάσεων του Firefox ή 2) χρησιμοποιήστε τον οδοντωτό τροχό και την επιλογή ‘Εγκατάσταση πρόσθετου από αρχείο’.

Όταν το εργαλείο είναι εγκατεστημένο, εμφανίζεται ένα μικρό εικονίδιο εκκίνησης στο πάνω μέρος του προγράμματος περιήγησης όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Εικονίδιο εκκίνησης στο πρόγραμμα περιήγησης

Περιήγηση στο πρόσθετο

Επιλέγοντας ΄Open’ ανοίγει το περιβάλλον της επέκτασης. Στο καλωσόρισμα εμφανίζεται μία εικόνα με γενικές οδηγίες χρήσης.

Στιγμιότυπο από την σελίδα καλωσορίσματος με γενικές πληροφορίες των λειτουργιών του εργαλείου.

Στην κεντρική οθόνη του εργαλείου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία στο στοιχείο ‘tools’ ή να παρακολουθήσει εκπαιδευτικό υλικό (tutorials), οδηγίες, παραδείγματα της χρήσης του εργαλείου. Το πρόσθετο περιλαμβάνει πολλά εργαλεία σε ένα μέρος, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων: ανάλυση των μεταδεδομένων από βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως YouTube, Facebook, Twitter, ανάλυση βίντεο σε καρέ και αντίστροφη αναζήτηση με βάση την εικόνα σε μηχανές αναζήτησης, μεγεθυντικό φακό για φωτογραφίες, σύνθετη αναζήτηση στο Twitter και ένα σύνολο από φίλτρα ανίχνευσης παραποιημένων περιοχών σε εικόνες.

Στιγμιότυπο της κεντρικής σελίδας του εργαλείου.

Εργαλεία

  • Video contextual Verification

    Analysis tab

    Το εργαλείο αυτό βοηθά στην ανίχνευση χαρακτηριστικών επαλήθευσης για βίντεο που έχουν δημοσιευτεί σε YouTube, Facebook και Twitter. Συλλέγει πληροφορίες που είναι διαθέσιμες δημόσια (για δημοσιεύσεις στο Facebook μπορεί να αναλύσει μόνο αυτές που έχουν γίνει από δημόσιες σελίδες), τις αναλύει και δημιουργεί μια αναφορά επαλήθευσης η οποία παρουσιάζεται στον χρήστη. Η αναφορά αποτελείται από πληροφορίες για το βίντεο (ημερομηνία που δημοσιεύτηκε, περιγραφή του βίντεο, πόσο δημοφιλές ήταν (αριθμός like)) και το κανάλι (YouTube) ή χρήστη (Twitter) που το δημοσίευσε. Για Facebook λόγω περιορισμών του Facebook δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης τέτοιων πληροφοριών. Από τις σημαντικότερες λειτουργίες του εργαλείου είναι η συλλογή όλων των σχολίων που έγιναν για το εκάστοτε βίντεο και η δημιουργία ενός υποσύνολο αυτών που ονομάζεται ‘verification-comments’. Το σύνολο αυτό αποτελείται από σχόλια που περιέχουν λέξεις κλειδιά για την επαλήθευση και θεωρείται ότι περιέχουν πληροφορίες χρήσιμες για την επαλήθευση του βίντεο. Τέλος, η πλατφόρμα στην οποία ανήκει το βίντεο παρέχει μικρογραφίες αυτού οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην αναφορά μαζί με συνδέσμους που στέλνουν την μικρογραφία για αντίστροφη αναζήτηση με βάση την εικόνα σε δημοφιλής μηχανές αναζήτησης όπως Google και Yandex. Η τεχνική αναζήτησης με βάση την εικόνα αφορά μια τις δημοφιλέστερες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι για επαλήθευση καθώς η επαναχρησιμοποίηση εικόνων ή βίντεο από παλαιότερα γεγονότα σε έκτακτες ειδήσεις είναι κοινό φαινόμενο.

    Παράδειγμα επαλήθευσης βίντεο με την χρήση του ‘Video contextual verification’

  • Video fragmentation and reverse image search

    Keyframes tab

    Η επαναχρησιμοποίηση βίντεο από γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν ως στοιχείο νέας είδησης αποτελεί συχνό και εύκολο τρόπο παραπληροφόρησης. Για τον λόγο αυτό, η αντίστροφη αναζήτηση με βάση την εικόνα/βίντεο σε δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης είναι σημαντικό χαρακτηριστικό για την επαλήθευση μιας είδησης που συνοδεύεται από πολυμεσικό υλικό. Καθώς η δυνατότητα αντίστροφης αναζήτησης με βάση το βίντεο δεν είναι εφικτή το εργαλείο αυτό αναλύει ένα βίντεο και εξάγει χαρακτηριστικά καρέ (στιγμιότυπα) από το βίντεο τα οποία και μπορούν να σταλούν για αντίστροφη αναζήτηση με βάση την εικόνα. Υποστηρίζεται η πλειοψηφία των βίντεο που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο όπως βίντεο από δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter), βίντεο από γνωστές πλατφόρμες όπως YouTube και Daily Motion αλλά και βίντεο από Dropbox ή και φόρτωση τοπικών αρχείων βίντεο (σε μορφή mp4, webm, avi, mov, wmv, ogv, mpg, flv και mkv). Τα καρέ (στιγμιότυπα) από το βίντεο εξάγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζονται όλες οι σημαντικές πληροφορίες του βίντεο σε αυτά. Στο προηγούμενο εργαλείο (Video contextual Verification) η εκάστοτε πλατφόρμα παρέχει μικρογραφίες του βίντεο χωρίς να έχει γίνει επεξεργασία του ίδιου του βίντεο και στις περισσότερες περιπτώσεις όλες οι μικρογραφίες έχουν το ίδιο ή παρόμοιο περιεχόμενο. Αφού γίνει η εξαγωγή των στιγμιότυπων, ο χρήστης έχει την δυνατότητα με ένα κλικ να στείλει κάποιο στιγμιότυπο για αντιστροφή αναζήτηση με βάση την εικόνα. Από τα αποτελέσματα ο χρήστης μπορεί να παρατηρήσει ότι κάποια στιγμιότυπα επιστρέφουν διαφορετικά αποτελέσματα και αρκεί να βρει αυτό με το κατάλληλο περιεχόμενο που θα του επιστρέψει το αυθεντικό βίντεο (αν αυτό φυσικά υπάρχει).

    Παράδειγμα επαλήθευσης βίντεο με την χρήση του ‘Video fragmentation and reverse image search’

  • YouTube thumbnails reverse search

    Thumbnails tab

    Με το ‘YouTube thumbnails reverse search’ ο χρήστης μπορεί να κάνει αντίστροφη αναζήτηση με βάση την εικόνα σε Google, Bing, Tineye ή Yandex Images με τις τέσσερις μικρογραφίες που εξάγονται από ένα βίντεο στο YouTube (όπως αυτές επιστρέφονται από το YouTube API). Η λειτουργία αυτή αποτελεί επίσης κομμάτι του ‘Video contextual verification’ αλλά όταν ο χρήστης ενδιαφέρεται αποκλειστικά να ελέγξει αν το βίντεο έχει δημοσιευτεί προηγουμένως και δεν χρειάζεται ολόκληρη την αναφορά που εξάγει το ‘Video contextual verification’ μπορεί πολύ γρήγορα και αποδοτικά να το κάνει με αυτό το εργαλείο.

  • Twitter advanced search

    Twitter search tab

    Το ‘Twitter advanced search’ βοηθάει τον χρήστη να κάνει σύνθετη αναζήτηση στο Twitter με λέξεις κλειδιά ή hashtag. Για να περιορίσει τα αποτελέσματα ο χρήστης μπορεί να επιλέξει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε μόνο τα tweets που έχουν δημοσιευτεί μέσα σε αυτό να επιστραφούν. Επιπλέον, έχει την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα από διάφορα φίλτρα όπως επίσης να περιορίσει τα αποτελέσματα με βάση κάποιον χρήστη, την γλώσσα και την τοποθεσία.

  • Image Magnifier

    Magnifier tab

    Ο μεγεθυντικός φακός επιτρέπει την ανίχνευση στοιχείων μέσα στην εικόνα που με το μάτι ο χρήστης είτε δεν βλέπει είτε δεν παρατηρεί. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να μελετήσει την εικόνα κάνοντας ζουμ σε όποιο σημείο της εικόνας θέλει. Επιπλέον, ένα σύνολο από φίλτρα μπορούν να εφαρμοστούν στην εικόνα και στην συνέχεια η φιλτραρισμένη εικόνα να σταλεί για αντίστροφη αναζήτηση με βάση την εικόνα. Τέλος, κάτω από την εικόνα μαζί με τα κουμπιά αντίστροφης αναζήτησης δίνεται η δυνατότητα αποστολής της εικόνας στο ‘Image forensic analysis’ εργαλείο που παρουσιάζεται παρακάτω και χρησιμοποιείται για ανίχνευση παραποιημένων περιοχών σε εικόνες.

    Παράδειγμα: Το YouTube βίντεο ισχυρίζεται ότι δείχνει επίθεση μπροστά από την Παναγία των Παρισίων. Για να χρησιμοποιήσουμε τον μεγεθυντικό φακό στο βίντεο πρέπει πρώτα να εξάγουμε καρέ από το βίντεο με την χρήση του ‘Video fragmentation’ εργαλείου. Στην συνέχεια, μελετώντας τα καρε ο χρήστης κάνοντας ζουμ στις πινακίδες που εμφανίζονται στον δρόμο μπορεί να δει οτι η περιοχή στην οποία γίνεται η επίθεση είναι στην Αμερική και όχι στο Παρίσι.

  • Metadata

    Metadata tab

    Η καρτέλα "Metadata" επιτρέπει τον έλεγχο των Exif μεταδεδομένων μιας εικόνας σε μορφή jpeg ή μεταδεδομένων ενός video σε μορφή mp4 / m4v, είτε μέσω συνδέσμου είτε μέσω τοπικού αρχείου. Εάν υπάρχουν πληροφορίες τοποθεσίας στα μεταδεδομένα της εικόνας, παρέχεται αυτόματα ένα κουμπί που δείχνει την τοποθεσία στον χάρτη της Google.

  • Check Video Copyright Status

    Video rights tab

    Για τα δικαιώματα ενός βίντεο προς επεξεργασία το εργαλείο επικοινωνεί με την εφαρμογή διαχείρισης δικαιωμάτων InVID. Αυτή η υπηρεσία λαμβάνει σύνδεσμο σε βίντεο YouTube, Facebook ή Twitter και ανακτά τα μεταδεδομένα σχετικά με τα δικαιώματά του, εκτός εάν η πρόσβαση περιορίζεται από τον μεταφορτωτή περιεχομένου ή το κοινωνικό δίκτυο. Αρχικά παρέχει στο χρήστη μια περίληψη των συνθηκών επαναχρησιμοποίησης, όπως ορίζεται από το κοινωνικό δίκτυο στο οποίο δημοσιεύτηκε το βίντεο. Αν ο χρήστης σκοπεύει να επαναχρησιμοποιήσει το βίντεο συνιστάται να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη του περιεχομένου. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα υπό την καθοδήγηση του Εργαλείου διαχείρισης δικαιωμάτων InVID το οποίο διευκολύνει την επαφή με τον χρήστη που ανέβασε το αρχικό περιεχόμενο, επιβεβαιώνοντας την πνευματική ιδιοκτησία ή με τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης των όρων επαναχρησιμοποίησης. Εναλλακτικά, η καρτέλα "Δικαιώματα βίντεο" περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με εξαιρέσεις πνευματικών δικαιωμάτων, εάν δεν είναι δυνατή η συγκατάθεση του συντάκτη, όπως η χρήση της εξαίρεσης από τον Τύπο ή η δίκαιη χρήση.

  • Image forensic analysis

    Forensics tab

    Το ’Image forensic analysis’ εργαλείο απευθύνεται σε εικόνες διαθέσιμες στο διαδίκτυο αλλά και τοπικά αρχεία εικόνων και παράγει για την εικόνα την ανάλυση με βάση οχτώ φίλτρα forensics με σκοπό την ανίχνευση σημείων που έχουν παραποιηθεί. Ο χρήστης είναι αυτός που παρατηρώντας τα φιλτρα πρέπει να αντιληφθεί περιοχές που έχουν υποστεί αλλοίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανίχνευση παραποιημένων περιοχών σε εικόνες στο διαδίκτυο είναι αρκετά δύσκολη διότι οποιαδήποτε συμπίεση υποστεί μια εικόνα καταστρέφει τα ίχνη αλλοίωσης. Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε αρχικά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου Reveal, ενώ η συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξή του συνεχίζεται από την ομάδα MeVer του ΙΠΤΗΛ.

    Παράδειγμα: To συγκεκριμένο tweet ισχυρίζεται ότι η συνημμένη φωτογραφία τραβήχτηκε κατα την διάρκεια σύγκρουσης εν μέσω του Καταλανικού δημοψηφίσματος. Με την χρήση στον φίλτρων του ‘Image forensics analysis’ εργαλείου, τα φίλτρα ‘Error Level Analysis’ και ‘GHOST’ δείχνουν οτι η σημαία στην εικόνα δεν είναι μέρος της εικόνας αλλά έχει προστεθεί με χρήση κάποιου εργαλείου επεξεργασίας εικόνας.

Επιπλέον χαρακτηριστικά:

Κάθε φυλλομετρητής (Chrome και Firefox) εμφανίζει ένα μενού κάνοντας δεξί κλικ σε μια εικόνα το οποίο έχει επιλογές όπως άνοιγμα εικόνας σε νέα καρτέλα, αποθήκευση εικόνας, κτλ. Με την εγκατάσταση της επέκτασης προστίθεται στο μενού αυτό επιλογή ‘Fake news debunker by InVID WeVerify’ όπου ο χρήστης μπορεί να στείλει αυτόματα την εικόνα σε ένα από τα εργαλεία ανάλυσης εικόνας της επέκτασης όπως να στείλει την εικόνα στον μεγεθυντικό φακό ή να στείλει την εικόνα για υπολογισμό φίλτρων για έλεγχο παραποιημένων περιοχών (Image forensics). Επίσης μέσω του μενού δίνεται δυνατότητα αποστολής της εικόνας για αντίστροφη αναζήτηση σε διάφορες μηχανές αναζήτησης. Η δυνατότητα αποστολής μιας εικόνας σε εργαλεία ανάλυσης της εικόνας ή αντίστροφη αναζήτηση με βάση την εικόνα παρέχεται και εντός του εργαλείου με αντίστοιχο μενού.